Gun sminkar stjärnorna

Kosmetikföretaget Face Stockholm har i en ansedd amerikansk tidning beskrivits som ”den hetaste svenska exporten sedan Abba”, ett citat som verkar följa grundaren Gun Nowak var hon än går. Det har hon såklart inget emot – numera går hon bara dit hon verkligen vill.

Varumärket Face Stockholm har blivit synonymt med svensk fräschör, glada färger och bra kvalitet. Deras smink används av stjärnor som Madonna och Jennifer Lopez, för att nämna några. Uppmärksamheten och framgången ställer såklart också en del krav. Hennes butikschefer beskriver Gun Nowak som någon som verkligen vet hur hon vill ha det och är väldigt ”hands on” i sin chefsstil, något hon själv kan hålla med om. När hon är hemma i Sverige ser hon till att åka runt och besöka butikerna. Då kan man till exempel se henne med en färgburk och pensel i högsta hugg – och då pratar vi inte om smink.

– Jag hjälpte till att måla häromdagen här i Stockholm. Vi vill ha perfekta butiker, säger hon leende.

När Gun Nowak startade Face hade hon hunnit bli 40 år. Tidigare hade hon haft två modebutiker i Stockholm men bytte i mitten av 80-talet inriktning mot kosmetika. En grossist som hon träffade i USA öppnade dörrar till branschen för henne. Hon hade butikslokaler kvar i Stockholm som hon kunde använda och beskriver verksamheten lite som en ”lekstuga” i början. Framgångarna tillskriver hon mycket det faktum att hon varit på rätt plats vid rätt tillfälle – och att hon hela tiden vågat.

– Jag tror inte på slumpen. Man skapar till stor del själv sina vägar. Jag är väldigt easy going och tar tillvara tillfällena som kommer.

– Det var ju egentligen en rätt idiotisk idé att börja sälja kosmetika i en stad som New York, men vi kom i rätt tid och jag skulle absolut göra samma sak igen, menar hon.

När det gäller etableringen i USA, så beror den till stor del på det faktum att dottern Martina var bosatt där. Efter att under en tid ha samarbetat med flera stora varuhus valde de i mitten av nittiotalet att satsa på fristående butiker. Det var inte svårt att starta men betydligt svårare att stänga butiker och avsluta tidigare samarbeten, speciellt på varuhuset Barneys där de var väl etablerade.

– Det gällde att stå på sig och uthärda många kontroverser, men vi var ihärdiga och hade tagit beslutet. Vi kände att vi förlorade kontrollen med varuhusen. Det blev inte roligt längre, förklarar hon.

Face Stockholm utgår idag från New York. Varje år skänker företaget tio procent av vinsten till välgörande ändamål. Det skulle vara otänkbart att vara framgångsrik företagare i USA och inte ge bort några pengar. Att driva företag i landet i väst beskriver hon som både lättare och svårare än i Sverige.

– Om jag står och städar i en butik i New York kan folk tycka att det är konstigt. Därför älskar jag att jobba i Sverige. Alla kan göra allt här. Det finns ingen hierarki.

– Samtidigt finns det en större generositet mellan kvinnor i USA. Man peppar och hjälper varandra mer än man gör här, säger hon.

Gun har ansvar för produktionen och dottern Martina jobbar mer med business-delen. Från helt nyligen är Martina också VD. För den svenska marknaden är det dock fortfarande Gun som är ansiktet utåt.

– Martina och jag är väldigt olika. Jag är nog svår att jobba med eftersom jag är krävande och intensiv. Jag tror egentligen inte att så många mödrar och döttrar passar för att arbeta ihop, men för oss fungerar det.

Att tänka långsiktigt, skaffa bra mentorer och ”rätta munnen efter matsäcken” är råd hon vill ge nya entreprenörer. Det sistnämnda har hon i ryggmärgen från sin uppväxt i småländska Rottne. Hennes allra bästa tips till nya entreprenörer är dock att se till att man startar något som man verkligen gillar. Tycker man inte att det man gör är roligt så blir man heller inte framgångsrik menar hon.

Närmast på Face-schemat står öppnandet av en tredje butik i Dubai. Företaget får ständigt förfrågningar om att etablera sig i nya städer men hittills har de varit ganska försiktiga med nyetableringar. De väljer vilka orter de ska finnas på med omsorg, något de kan unna sig nuförtiden.

– Det är inte längre lika roligt att åka runt och öppna butiker överallt. I dag kräver sådant en stor organisation. Så var det inte förr. Och jag är inte ute efter att ha 2 000 butiker heller. Jag vill ha butiker där det är roligt att vara.

Gun Nowak

Ålder: 66

Familj: Maken Jan Nowak, dottern Martina Arfwidsson Wiess med familj.

Bor: Upstate New York, New York och Stockholm.

Intressen: Många. Trädgårdsarbete, utförsåkning, vandring och resor för att nämna några.

Utbildning: Realexamen från läroverket i Växjö.

Face Stockholm

Startår: 1980

VD: Martina Arfwidsson Weiss internationellt, Gun Nowak i Sverige

Ägare: Gun Nowak och Martina Arfwidsson Weiss

Omsättning: ”Vi har bestämt att vi inte ska prata om det. Det gör inte Prada heller.”

Verksamhet: Kosmetikföretag

Antal anställda: Ca. 100

Antal butiker: Totalt 42, varav 24 egna.

Det bästa med att vara företagare? Friheten.

Det sämsta? Man jobbar för mycket.

Annonser

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: